Bedenker fietsknooppuntennetwerk wint ontwerpprijs

Paul Mijksenaar Award 2013 voor Hugo Bollen

De Paul Mijksenaar Award 2013 is toegekend aan de bedenker van het fietsknooppuntennetwerk.
Hugo Bollen, een voormalig Belgisch mijningenieur, vond in 1995 dat het vinden van de weg tijdens een fietstocht makkelijker moest.

Fietsknooppuntenbord
Fietsknooppuntenbord (© Landelijk Fietsplatform)

Het uitgangspunt van het fietsknooppuntennetwerk zijn de knooppunten die de afzonderlijke fietspaden met elkaar verbinden. Door deze van een uniek nummer te voorzien, ontstaat een netwerk waarin routes vrij door de gebruiker ingevuld kunnen worden. Het enige waar de fietser over moet beslissen is het begin- en eindpunt.

Opmerkelijk is dat Bollen geen ontwerper is. Dit gold ook voor Edward N. Hines (1870-1938), winnaar van de Paul Mijksenaar Award in 2011 en voor de technisch tekenaar Harry Beck die in 1933 met zijn London Undergroundkaart de standaard voor metrokaarten zette.
‘Dit bevestigt dat het doel nooit een esthetische opknapbeurt is maar de oplossing van een probleem’, volgens juryvoorzitter Paul Mijksenaar. ‘Het functioneel ontwerp van Bollen laat dit eens te meer zien.

‘Mijn belangrijkste doel met deze prijs is om bij zowel ontwerpers als opdrachtgevers, meer begrip te vragen voor de grootste kracht van design, namelijk de functie.’

De uitreiking van de Paul Mijksenaar Award vindt plaats tijdens het Design for Function event op donderdag 21 november 2013 in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.
Dit event wordt georganiseerd door het Wim Crouwel Instituut.

Download het persbericht (PDF, 74 KB)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s